« »Wie dumpte duizenden liters drugsafval uit een bakwagen

Gepubliceerd op 25-03-2019

Eindhoven - Naar schatting 1600 liter aan chemicaliën werden door onbekenden zondagavond geloosd op de Anconalaan en de Eindhovenseweg. Het gaat zeer waarschijnlijk om drugsafval en dat spul is erg belastend voor ons milieu. Wij zoeken degene(n) die dit op zijn geweten heeft en vragen mensen om informatie met ons te delen.

Synthetische drugs

Het spoor begint op het parkeerterrein van een sportcomplex, waar een grote plas van de chemicaliën bij een afvoerput werd aangetroffen. Dit betekent een enorme vervuiling voor ons rioolstelsel wat grote kosten met zich meebrengt om schoon te maken. Vanaf deze parkeerplaats liep een kilometers lang spoor vanaf de Anconalaan over de ventweg van de Eindhovenseweg, waar ook drie vaten van duizend liter inhoud werden aangetroffen. De vervuiling is zo ernstig dat mogelijk een deel van de grond moet worden afgeGraven. Onder regie van de gemeente Eindhoven worden de schoonmaakwerkzaamheden door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd.

Bakwagen

Een getuige zag in de omgeving van de dumplocatie rond 21.45 uur een witte bakwagen, een gesloten vrachtwagentje, rijden waar vloeistof uitlekte. Er zou verder een penetrante chemische lucht vanaf komen. Het sterke vermoeden is dat deze wagen bij de dumpingen betrokken is. Wij zijn dringend op zoek naar mensen die deze bakwagen mogelijk ook eerder of later daar in de buurt of misschien wel ergens anders hebben gezien. Is u het lekkende vrachtwagentje ook opgevallen? Rook u een chemische lucht toen een soortgelijk vrachtwagentje voorbij reed? Meld dat dan meteen bij de recherche in Eindhoven via het landelijk politienummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan de M-lijn via 0800-7000. Meld het en help ons achterhalen wie het afval dumpte en hopelijk zelfs waar het vandaan kwam.

Toename drugsdumpingen

Het aantal dumpingen van drugsafval liet een sterke toename zien: van 206 in 2017 tot 292 in 2018. Een eenduidige verklaring hiervoor is lastig te geven, zegt portefeuillehouder drugs van de politie, Max Daniel. 'Een verklaring kan zijn dat producenten meer gebruik maken van zogenoemde pre-precursoren: legale stoffen die nodig zijn om verboden stoffen voor synthetische drugs zoals MDMA te vervaardigen. Dat levert meer afval op. Daarnaast vermoeden we ook dat sprake is van een toename van het aantal labs. Verder is de registratie van dumpingen sterk verbeterd.'

Toename

De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. De productielocaties leveren grote risico’s op voor de omgeving en dumpingen van drugsafval veroorzaken veel (milieu)schade. Bovendien gaat achter de productie van synthetische drugs een wereld schuil van zware georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.

Toename

De politie publiceerde vorige week nog de meest recente cijfers over het aantal aangetroffen dump- en opslaglocaties van synthetische drugs. Bekijk het uitgebreide nieuwsbericht op de website van politie.nl 

synthetische-drugs-2-1553520072.jpg